Ideologia

Minulle on ensiarvoisen tärkeää, että koira nauttii yhteistyöstä ohjaajansa kanssa. Motivoitunut, hyvin hallinnassa oleva, ohjaajansa suuntaan aktiiviseksi opetettu koira on mukava ja tyytyväinen kaveri niin kotioloissa, reissussa kuin harrastustenkin parissa. Kouluttamaton, huonotapainen koira on yleensä jatkuvasti itsekin stressaantunut ja sille on vaikeampi tarjota mahdollisuuksia lajinmukaisen käyttäytymisen toteuttamiseen. Mitä enemmän koulutat koiraasi, sitä enemmän vapauksia voit sille antaa ja sitä paremmin se sopii myös tärkeään rooliinsa lemmikkinä.

Varjo leikkii

Kaikki koiralle opetettavat asiat pilkotaan ensin pieniksi harjoituksiksi, joita yhdistelemällä isommat kokonaisuudet vähitellen rakentuvat. Tässä esimerkkivideo kolmen kuukauden ikäisen Roisin tottelevaisuusharjoituksesta. Huolellisesti ja täsmällisesti opetetut alkeet ovat pohja vahvalle osaamiselle.

Koulutusmenetelmien suhteen olen varsin kaikkiruokainen: käytän esimerkiksi houkuttelua ja sheippaamista parhaan kombinaation löytämiseksi. Kulloinkin valittava metodi riippuu koiran ominaisuuksista ja opetettavasta asiasta. Pyrin luomaan koulutuksiini rennon, oppimista tukevan tunnelman, jossa ei tarvitse pelätä virheitä. Ihannetilanteessa koirakko poistuu tunneiltani joka kerta hyvillä mielin ja uutta oppineena. Haluan aina, että koiran ohjaaja ymmärtää, miten ja miksi jotakin asiaa tehdään – älä siis epäröi kysyä, jos jonkin harjoituksen tarkoitus ja lopullinen tavoite meinaavat jäädä sinulle epäselviksi!

Visto loikkaa

Koiran ja ohjaajan välinen hyvä suhde ja luottamus ovat isoimpia koulutustavoitteitani. Rajojen luominen on tärkeä osa arkihallinnan ja kilpatottelevaisuuden rakentamista. Uusien asioiden opettaminen perustuu aina koiran oikea-aikaiseen palkitsemiseen, mutta luotettavien tulosten saavuttamiseksi koiralta tulee myös vaatia opetettujen asioiden noudattamista. Tämä tarkoittaa joidenkin koirien kohdalla joissakin tilanteissa esimerkiksi kieltämistä (kunhan kieltosanan merkitys on opetettu koiralle huolellisesti) ja väärän toiminnan estämistä ja katkaisemista, mutta ei koiran kovakouraista ja epäreilua kohtelua.

Kun valitset kouluttajaa, jolta ostat koulutuspalveluita, kiinnitä huomiota siihen, miten hänen omat koiransa käyttäytyvät ja miltä niiden olemus vaikuttaa. Kouluttajan koira on paras näyte hänen ammattitaidostaan. Siksi minun koiristani on tarjolla runsaasti videomateriaalia ja ovatpa ne tarvittaessa mukana luennoilla ja kursseillakin.

Provo ottaa rennosti

Mainokset